3 redenen waarom software projecten mislukken

29 februari 2024

Voordat je aan een nieuw software project begint ga je er meestal vanuit dat het een succesvol project gaat worden. Echter mislukken heel erg veel software projecten. Denk bijvoorbeeld maar eens aan al die verhalen van mislukte projecten bij de overheid. In dit artikel schrijven wij over de voornaamste redenen dat software projecten mislukken en wij geven wat tips om dit te voorkomen.

Reden 1: Onrealistische verwachtingen

Vaak mislukken softwareprojecten als gevolg van onrealistische verwachtingen en slechte planning. Als de doelen niet duidelijk zijn gedefinieerd, de vereisten vaag zijn of als er geen realistisch budget en tijdlijn zijn vastgesteld, kan het project gemakkelijk uit de hand lopen. Onrealistische verwachtingen kunnen leiden tot overbelasting van het team, scope creep en uiteindelijk tot een gebrek aan succes.

Tip: zorg dat jouw verwachtingen van het project expliciet worden besproken bij aanvang van het project. Er worden vaak veel aannames gedaan zoals ‘dit lijkt simpele feature die niet veel tijd mag kosten’. Spreek dit uit zodat een ontwikkelaar daarop kan reageren. Soms lijken features heel klein maar heeft het veel technische gevolgen.

Reden 2: Technische problemen door slechte kwaliteitsborging

Het bouwen van software is een ingewikkeld vak. Voor iemand van buitenaf is het lastig om te bepalen of software wel of niet kwalitatief goed in elkaar zit. Soms lijkt het alsof een ontwikkelaar snel ontwikkeld maar zit alles onder de motorkap met ductape aan elkaar. Hier kom je pas later achter zodra het leed al is geschied. In technische termen noemen wij dit ‘technical debt’. Technical debt zorgt ervoor dat je in het begin snel gaat maar op termijn steeds langzamer.

Tip: zorg dat je samenwerkt met een kwalitatief goede software leverancier. Goedkope developers inhuren kan aantrekkelijk zijn maar op termijn kan dit voor technical debt zorgen.

Tip: laat een code review doen door een externe partij. Het is goed om aan een derde partij te vragen hoe de code kwaliteit is die wordt opgeleverd.

Reden 3: scope creep

Voordat aan het project wordt begonnen spreek je met elkaar een scope af op basis van de belangrijke prioriteiten. Naarmate gebruikers tijdens het ontwikkelen gaan testen ontstaan er nieuwe wensen. Soms zijn dit belangrijke wensen die vooraf over het hoofd zijn gezien. Echter kan het ook zijn dat deze wensen juist afleiden van de belangrijke hogere prioriteiten die vooraf zijn vastgesteld. In de software wereld noemen wij dit fenomeen: ‘scope creep’.

Tip: stel 1 iemand aan die verantwoordelijk is voor het verzamelen van alle wensen. Deze persoon heeft overzicht en kan door goed te prioriteren voorkomen dat je teveel wordt afgeleid van het projectdoel.

Voorkom dat je in deze valkuilen stapt. Neem vandaag nog contact op met EchoNova voor een advies.

EchoNova

EchoNova is een innovatief softwarebedrijf gespecialiseerd in op maat gemaakte digitale oplossingen en strategieën. Opgericht door Gijsbert Legemaat en Jelle Pals, levert EchoNova unieke projecten voor klanten en ontwikkelt eigen producten zoals Corrie.

Contact

start@echonova.nl
LinkedInInstagram

Mercuriusweg 20
3771 NC Barneveld

© EchoNova 2024 - Alle rechten voorbehouden

EchoNova

EchoNova is een innovatief softwarebedrijf gespecialiseerd in op maat gemaakte digitale oplossingen en strategieën. Opgericht door Gijsbert Legemaat en Jelle Pals, levert EchoNova unieke projecten voor klanten en ontwikkelt eigen producten zoals Corrie.

Contact

start@echonova.nl
LinkedInInstagram

Mercuriusweg 20
3771 NC Barneveld

© EchoNova 2024